Fortsatta ekonomiska problem för Zimbabwe

Tänk ett land där sjukvård och andra viktiga samhällstjänster har kollapsat och där inflationen är så hög att alla dina pengar snabbt förlorar sitt värde. I Zimbabwe tog nedgången sin början 1997 med Mugabes parti ZANU-PF. Ingen hade dock förväntat sig att problemen skulle fortgå mer än 20 år senare.

Problemen bottnar i att Mugabe spenderade mycket mer än landet hade råd med. Han gav generös ersättning till krigsveteraner och lyckades bland annat få börsen att tappa mer än 70 % av sitt värde på en enda dag. När risken för inbördeskrig blossade upp, gjorde han en stor landreform som tog ifrån de i huvudsak vita landägarna deras jordbruk, för att sedan ge till supportar av sitt eget parti ZANU-PF. Den en gång så blomstrande jordbrukssektorn förstördes och nu var ekonomin i fritt fall.

Hyperinflation

På 11 år förlorade ekonomin ungefär 60 procent av sitt värde och 2008 hade medellivslängden sjunkit till 32 år för kvinnor och 34 år för män. En stor anledning var den hyperinflation i Zimbabwe som nådde sin kulmen samma år med svindlande 500 miljarder procent. Centralbanken fick trycka sedlar med bisarra värden som 100 000 triljarder zimbabwiska dollar. Föga överraskande hade folket nu tröttnat och efter viss politisk turbulens uppstod en samlingsregering.

Lösningen blev att vända sig till den amerikanska dollarn och låta den fungera som betalningsmedel. 2013 kom dock ZANU-PF tillbaka till makten och de hade inte lärt sig av sina misstag. Återigen började de spendera mycket mer än statsbudgeten klarade av. När Mugabe störtades 2017 var Zimbabwe på ruinens brant.

 

Problemen kommer fortsätta

Efter Mugabes era var det många som trodde på bättring. Istället såg den nya regeringen till att frångå den amerikanska dollarn och ge ut en egen ny valuta. Förtroendet försvann snabbt och i juni 2019 var inflationen på 175 % officiellt och antagligen närmare 300 % inofficiellt. De har också stora problem med arbetslöshet och korruption. Landet behöver stabilitet i sin politik om det ska finnas något hopp för framtiden.