Att ha katt i Sverige

Vill du ta med en katt till Sverige, eller funderar du på att skaffa en här? Här finns en guide för vad du ska tänka på och vilka lagar och regler som gäller.

Vad gäller om man vill föra in sin katt från ett annat land

När du vill föra in din katt från ett annat land till Sverige måste du följa de regler och krav som gäller för att säkerställa kattens välmående och för att förhindra spridning av sjukdomar. Reglerna kan variera beroende på vilket land katten kommer ifrån och om det är inom eller utanför EU.

Id-märkning och vaccinationer

Alla katter i Sverige måste enligt lag vara ID-märkt med ett mikrochip eller en tatuering som uppfyller den svenska standarden. Detta innebär att du måste hitta en veterinär som kan chippa din katt eller tatuera den så fort den kommer till Sverige.

I Sverige måste också importerade katter vara vaccinerade mot rabies, och detta ska ske innan du för in katten inom landet. Den första vaccinationen ska ges när katten är minst 12 veckor gammal och minst 21 dagar före inresan. För att ta med dig katten in i landet måste du ha ett giltigt EU-djurpass eller ett vaccinationsintyg som visar att katten är vaccinerad. På Jordbruksverkets hemsida finns mer information om vad som gäller.

Övriga tester och krav

Om katten kommer från ett land utanför EU kan det krävas att katten genomgår ett antikroppstest för att visa tillräckligt skydd mot rabies. Testet måste utföras i god tid efter vaccinationen och i vissa fall minst 4 månader före inresan till Sverige.

I de fall då katten kommer från ett land där Echinococcus förekommer, måste den behandlas mot inälvsparasiter i god tid före inresan. Behandlingen ska antecknas i EU-djurpasset eller vaccinationsintyget.

Du måste också anmäla att du ska resa med din katt till Tullverket och visa upp de nödvändiga dokumenten. Observera att reglerna kan ändras och variera beroende på kattens ursprungsland och eventuella sjukdomsutbrott. Det är viktigt att du kollar upp de aktuella kraven hos Jordbruksverket och Tullverket samt eventuellt med ambassaden i det land du reser från.

OBS! Om du inte uppfyller kraven kan din katt i värsta fall avlivas!

Kattförsäkring

Att ha en kattförsäkring är viktigt för att skydda både dig och din katt från oförutsedda kostnader och situationer. Försäkringen täcker i regel veterinärvård, olycksfall och sjukdomar, vilket kan innebära att du slipper betala tiotusentals kronor om din katt blir sjuk eller skadas. Veterinärkostnader kan snabbt bli höga, särskilt om katten behöver specialiserad vård, operationer eller långvarig behandling. Med en kattförsäkring kan du fokusera på kattens återhämtning och välbefinnande istället för att oroa dig för hur du ska betala dyra veterinärsräkningar. Du kan enkelt hitta och jämföra olika kattförsäkringar för att hitta den som är både bäst till villkor och pris på kattforsakring.nu

Utöver att täcka medicinska kostnader kan en kattförsäkring även erbjuda andra skydd och förmåner, som till exempel ersättning vid stöld, förlust eller dödsfall. Vissa försäkringar erbjuder även tilläggsförsäkringar för bland annat ansvarsförsäkring, vilket skyddar dig ekonomiskt om din katt skulle orsaka skada på annan persons egendom eller på någon annan. Genom att ha en kattförsäkring kan du känna dig tryggare i vetskapen att du har ekonomiskt stöd i händelse av olyckor eller sjukdomar, vilket bidrar till en bättre relation och ett tryggare liv tillsammans med din katt.

Det här ska du tänka på om du köper en katt

Om du inte redan äger en katt och istället vill köpa en katt i Sverige finns det flera viktiga faktorer att tänka på för att du och din katt ska fungera bra tillsammans och att din katt ska må bra.

Välj kattras och därefter en seriös uppfödare

Det första du bör göra är att fundera på om du vill ha en specifik kattras eller en vanlig bondkatt. Raskatter har ofta särskilda egenskaper och behov, så det är viktigt att undersöka innan du köper för att hitta en ras som passar dig.

Om du har bestämt dig för att du vill ha en raskatt så bör du leta efter en seriös och ansvarsfull uppfödare som följer Sveraks regelverk. Ett annat alternativ är att adoptera en katt från ett adoptionscenter, men det är inte rekommenderat för dig som är osäker eller kattägare för första gången. Men om du känner dig säker så kommer du i så fall ge ett hem till en katt som verkligen behöver det.

Tänk på om du vill ha en kattunge, en vuxen katt, eller en äldre katt. Kattungar kräver mer tid och energi än vuxna katter, men de kan också vara mer anpassningsbara till nya situationer och miljöer.

Vaccinationer och id-märkning

Om du köper en raskatt från en seriös uppfödare så bör du få grundlig information gällande både vaccination och id-märkning från din uppfödare. I andra fall, om du köper en bondkatt eller tar över en katt från ett adoptionscenter, är det viktigt att se till att katten är frisk och har fått alla nödvändiga vaccinationer. Katter bör vaccineras mot kattpest (panleukopeni), kattsnuva (herpesvirus och calicivirus) och ibland katt-aids (FIV) och kattleukemi (FeLV).

I Sverige är det sedan år 2023 lag på att katter ska ID-märkas, antingen med mikrochip eller örontatuering. Katten ska också registreras i det nationella djur-ID-registret, så att den lätt kan återförenas med sin ägare om den skulle försvinna. Det är därmed din skyldighet som kattägare att se till att detta har gjorts.

Du bör också fundera på att kastrera eller sterilisera katten är för att undvika oönskade kattungar och för att förhindra vissa hälsoproblem. Diskutera detta med uppfödaren eller adoptionscentret och din veterinär.

Lämna ett svar