Att resa till Zimbabwe

En resa till Zimbabwe kommer att ta dig till pittoreska landskap bestående av rullande kullar, magnifika röda Msasa träd och lugna byar. I Zimbabwe har du också möjlighet att gå på safari i någon av deras nationalparker och se ”the big five” dvs. leopard, lejon, noshörning, elefant och buffel. Zimbabwe har också fem av UNESCOS världsarv.

Safari

De som väljer att åka på Safari i Zimbabwe har ett rikt djur- och naturliv att se fram emot. Flera företag arrangerar resor där turister har möjlighet att färdas med jeep över stora delar av Zimbabwe och ta del av både storslagna miljöer och träffa lokalbefolkningen i mindre byar. På Safari kommer du ha möjlighet att se lejon, leoparder, noshörningar, elefanter, buffel, flodhästar, zebror med mera. I Zimbabwe finns således de allra flesta djur som vi förknippar med den afrikanska djungeln.

Flera resebolag ger dig också möjlighet att förutom att uppleva naturlivet också besöka världskända resmål som har tagits med på Unescos världsarvslista. Zimbabwe har hela fem platser på listan och dessa består av både naturliga och kulturella platser.

Världsarvsplatser

Några platser som man som turist i Zimbabwe måste besöka är de som har tagits med på Unescos världsarvslista. Här nedan hittar du de fem platser i Zimbabwe som finns med på listan.

Mana Pools nationalpark

Nationalparken Mana Pools har kvalificerat sig för Unescos världsarvslista på grund av sitt rika djurliv och dramatiska landskap. Mana Pools är beläget mellan Zambezifloden i norr och en tusen meter hög sluttning i norr. Området är på hela 676 600 hektar och här finns stora horder av elefanter, buffel och zebror samt en stor mängd lejon och hyenor som migrerar hit under vinterhalvåret. Du hittar också stora mängder flodhästar och krokodiler, samt mer än 450 fågelarter.

https://whc.unesco.org/en/list/302

Khamiruinerna

Khamiruinerna är vad som finns kvar av huvudstaden för Torwadynastien som en gång i tiden utgjorde ett större samhälle i Stora Zimbabwe. Platsen ligger några mil väst om Khamifloden, nära staden Bulawayo, och bestod av sju uppbyggda områden som huserade kungar och vanligt folk.

https://whc.unesco.org/en/list/365

Stora Zimbabwe

Stora Zimbabwe var en medeltida stad nära Mutirikwesjön i nuvarande sydöstra Zimbabwe. Vid sin storhetstid bodde det upp till 18 000 människor här och platsen har ruiner från några av de äldsta byggnaderna som man hittat i södra Afrika. Människorna som bodde i Stora Zimbabwe var enligt arkeologer de första i regionen som ägnade sig åt järnsmide. Platsen är annars mest känd för sina monument och byggnader i sten. I Stora Zimbabwe har man också funnit föremål från både Persien och Kina, vilket indikerar att platsen var en del av en långväga handel.

https://whc.unesco.org/en/list/364

Victoriafallen

Ett naturligt underverk i Zimbabwe är Victoriafallen som ger ett intryck av både skönhet och mäktighet. Victoriafallen är det största vattenfallet i världen med en bredd på 1708 meter och under regnsäsongen strömmar det ungefär 9 100 meter vatten per sekund. Intill fallen finns två mindre nationalparker.

Matobos nationalpark

I Matobos nationalpark finns inselberg av granit som formats under mer än 2 miljarder år. Dessa höjder täcker ett område på ca 3100 kvm och har en rik flora och fauna. Här finns bl.a. vita noshörningar, sabelantiloper, impalas och leoparder. Människor har befolkat det här området i mer än 2000 år och San-folket har lämnat tusentals grottmålningar i denna region.