Att tänka på innan du flyttar till Sverige

Här ges några handfasta råd till dig som vill eller ska flytta från Zimbabwe till Sverige. Det är alltid mycket att tänka på vid flytt mellan olika länder. Med goda förberedelser och kloka råd undviks stress och problem.

Ansök om visum eller arbetstillstånd

Medborgare i de flesta länder utanför EU, inklusive Zimbabwe, måste ansöka om visum innan de reser till Sverige. Turist- och affärsvisum tillhandahålls av ambassaden, medan studentvisum och arbetstillstånd ansöks via Migrationsverket. Det bästa är att kontakta Sveriges ambassad för att få information. Om du redan har ett arbetstillstånd i Sverige så är det hos ambassaden som du hämtar ut ditt kort som styrker uppehållstillstånd.

Förbered dokumentation och identitetshandlingar

Det är viktigt att i god tid förbereda nödvändiga dokument och identitetshandlingar innan du reser till Sverige. Pass, eventuella uppehållstillståndskort och eventuella dokument från Migrationsverket kan behövas. Exakt vad som krävs beror på situationen och anledningen till att flytta till Sverige. Det bästa är att rådfråga Sveriges ambassad eller Migrationsverket vad som gäller för just dig.

Leta bostad

Att hitta en bostad i Sverige är inte lätt, framförallt inte i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Börja därför letandet i god tid innan flytten. Det går att hitta lägenheter som hyrs ut i andrahand på hemsidor som exempelvis blocket.se och andrahand.se.

Ordna barnomsorg och skola

Om du har barn är det viktigt att undersöka de olika barnomsorgsmöjligheterna. Innan flytten kan du kontakta kommunen där ni ska bo och fråga hur ni bör gå tillväga för att skriva in barnet i förskola eller skola.

Lär dig lite svenska

I Sverige pratar många bra engelska, men det är en stor fördel att lära sig lite svenska innan flytten. Med grundkunskaper i svenska är det lättare att acklimatisera sig i Sverige. Väl på plats i Sverige går det även att få gratis svenskundervisning hos SFI (Svenska för Invandrare).

Förbered dig på….

  • Att betala med kort överallt. Sverige går mot att bli ett kontantlös samhälle.
  • Att komma i tid. Att komma sent (eller för tidigt) anses vara mycket otrevligt.
  • Att fika ofta. Kaffe med något sött är en del av svensk kultur och något som uppskattas även bland utlänningar.
  • Att köpa vin, öl och sprit på Systembolaget. Inga matbutiker eller kiosker får sälja alkohol.
  • Att vintern är lång, kall och mörk.

Lämna ett svar